top of page
IMG_1678.JPG

Johan Venken

Johan Venken, de stichter van ORS, werd geboren op 3 november 1958 in Stokkem. Hij werkte bij de Christelijke Arbeidersbeweging en was actief bij de Telebouworde Neerharen. In 1992 zegde hij zijn job op bij ACV en vertrok met de Internationale Bouworde IBO naar Congo. In Kananga begon in de organisatie Kankala voor hem een nieuw leven. Daar startte hij in 1998 ORS.

Johan leefde in grote eenvoud en werkte dagelijks mee op de concessie met de jongeren en lokale medewerkers. Jarenlang deed hij alle verplaatsingen te voet of met de fiets en woonde in de cité. Hij deelde het leven van de Congolezen en naast ORS steunde hij ook allerlei lokale initiatieven. Hij bouwde een netwerk uit RLCC Réseau pour la Lutte contre le Changement Climatique en organiseerde ieder jaar met verschillende organisaties “ de dag van de boom”!

Johan was van plan zijn verdere leven in Congo te blijven, samen met zijn vrouw Veronique. Ondanks zijn sterk gestel werd hij helaas in 2017 geveld door hepatitis C en malaria, waarvoor ter plaatse geen behandeling beschikbaar was. Hij stierf tijdens zijn overbrenging naar een ziekenhuis in Kinshasa op amper 58 jaar. Zo deelde hij opnieuw het lot van duizenden Congolezen die omkomen door een gebrek aan medische voorzieningen. Na zijn dood zetten zijn medewerkers met de steun vanuit de familie en vriendenkring van Johan dit werk voort.

Johan Venken: About Us
bottom of page